SDP Pitomača

Forum Socijaldemokratske partije Općine Pitomača http://sites.google.com/site/sdppitomaca/


  Most za Križnicu

  Share
  Admin
  Admin
  Admin

  Broj postova : 30
  Join date : 24.05.2009

  Most za Križnicu

  Postaj  Admin on sri vel 10, 2010 7:52 pm

  Općina Pitomača ima u planu sagraditi most za prekodravsko selo Križnicu 2011.godine!!!
  Tu informaciju su sramežljivo ukratko predstavili nedavno a ovaj tjedan je o tome bilo rijeći na županijskoj skupštini Vpž.
  Kako stvari stoje za sada NE ISPLATI se ulagati u sanaciju postojećeg visećeg pješačkog mosta koji nikad od izgradnje NIJE DOBIO uporabnu dozvolu i prelazi se na VLASTITU odgovornost.Novi most koštao bi od 16-25 milijuna kuna i trebao bi se početi graditi tijekom 2011.godine. Trenutno je u izradi studija izvedivosti mosta na Građevinskom fakultetu u Zagrebu a isti su procijenili da se NE ISPLATI ulaganje u viseći sadašnji most.
  Sada se postavlja pitanje da li je sve to samo još jedan pokušaj pitomačkih općinara da se kao nekaj dela ili se stvarno isplati graditi most do Križnice za automobile?
  Križnica je zaslužila da se prometno poveže s ostatkom općine i RH ali imamo li mi para za taj zahvat ili samo mažemo oči stanovnicima Križnice?
  Da li je to most za križničane ili za križničke zemljoposjednike? Dok je Križnica bila samo u posjedu križničana a ne lokalnih lovatora, nije se sjetio nitko da se Križnica prometno poveže s ostatkom zemlje. Sada,kad je tamo ostalo svega nekolicina mladih ljudi, sada je bitno da se tamo napravi relativno skupi most.
  Pa za koga će biti taj most i tko če ga platiti? Evil or Very Mad
  SDP Pitomača
  SDP Pitomača
  Admin

  Broj postova : 95
  Join date : 07.01.2010
  Lokacija : Pitomača

  1. PUT

  Postaj  SDP Pitomača on sub vel 13, 2010 6:13 pm

  Prvi put čujem za ovu inicijativu.
  Moram priznati da mi je malo "šalna".

  Sliči mi na aktivnost s kojom smo dobili autoput od 3 trake kroz centar Pitomače.
  To nam je izgleda jedina veza sa autoputom. Crying or Very sad
  Admin
  Admin
  Admin

  Broj postova : 30
  Join date : 24.05.2009

  Re: Most za Križnicu

  Postaj  Admin on sub vel 13, 2010 8:30 pm

  O novom križničkom mostu bilo je riječ na Pitomom radiju nedavno ali nažalost nisam čuo tu emisiju pa neznam detalje. Sjednicu županijske skupštine jesam slušao i uistinu,bez šale, o tome se pričalo. Twisted Evil
  Možda nam općinari žele pokazati da rade i da ne spavaju Sleep ? Ili pripremaju teren za neke nove izbore?

  Bilo bi zanimljivo usporediti nove izmjene Prostornog plana Općine Pitomača, konkretnije Križnice s starim planom pa da vidimo kako se taj most uklapa u onih nekoliko vrsta zaštite rijeke Drave i prostora oko nje. Jer, naime, rijeka Drava, Križnica i Jelkuš su zaštićena područja a prošle godine su pripala pod još jednu vrstu zaštite kada je cijeli taj dio proglašen budućim Rezervetom Biosfere Drava-Mura. Rezervat će ove 2010.godine biti proglašen i za bilo kakve zahvate na tom teritoriju više naša Općina neće imati nadležnost. Nadležnost će imati samo Javna ustanova za zaštitu prirode Vpž.Pa će stoga i dozvolu za taj možebitni most samo ta ustanova moći dati affraid .
  Druga stvar je Revitalizacija stare Drave na Križnici!!! Što to znači i o čemu je tu riječ , to zna samo mali broj podobnih ljudi. Taj dokument čija je izrada koštala 112 000 eura se nigdje nemože nabaviti za građanstvo. Na zadnjoj sjednici općinskog vijeća bilo je postavljeno to pitanje i ,eto, saznali smo da projekt Revitalizacije ide dalje ??? Kaj to znači??? Gdje se to može vidjeti? Koliko znam, revitalizacija znači vračanje stvari u predhodno stanje! Kako se u to uklapa novi križnički most? Kako se u to uklapaju i sve one novosagrađene križničke vikendice? I kako to da Republika Hrvatska potpiše jedan dokument (Revitalizacija i Rezervat Biosfere) a Općina Pitomača radi potpuno suprotne stvari (mijenjanje Prostornog plana, prodaja poljoprivrednog zemljišta na zaštićenom prostoru i izgradnja mosta)?
  Da nam je Općina transparentnija ili da nam ništ ne taje, sve te podatke mogli bi saznati kod njih. Ali, trenutno su na općinskoj stranici glavna događanja Fašenjki, Kokošinjac i nogometni rezultati Twisted Evil
  Admin
  Admin
  Admin

  Broj postova : 30
  Join date : 24.05.2009

  most u Podravskom listu

  Postaj  Admin on sri vel 24, 2010 10:12 pm

  U novom broju Podravskog lista izašao je članak o križničkom mostu.Tako u tekstu možemo saznati da će projekt raditi IGH (Jure Radić) i da će koštati oko 22,5 milijuna kuna.
  Naš načelnik Želja (majstore) pokušao je opravdati izgradnju mosta s jednom neobičnom činjenicom.A to je "vrijedno poljoprivredno zemljište"!!!Zaboravio je spomenuti koliko ima križničana u Križnici,smije li se uopšte sada nešto graditi na zaštičenom području(Regionalni park biosfere Mura-Drava),smije li se na rijeci Dravi imati šljunčara,...i takve sitnice. Ali vrijedno poljoprivredno zemljište je prema najnovijem pitomačkom prostornom planu malo preraspoređeno.Zanimljivo će biti saznati tko su novi vlasnici tog zemljišta!Netko poznat,možda?
  Evo teksta iz Podravskog u cijelosti...

  Ali,ima jedan zanimljiv noviji tekst o ovoj problematici(radovi na području Regionalnog parka Mura -Drava) autorice Ljiljanke Mitoš Svoboda iz Agroglasa...
  CITAT:Gospodarstvo treba ustuknuti pred izuzetnim prirodnim vrijednostima
  U pet županija budućeg Regionalni park Mura-Drava, provedena je zakonska procedura sudjelovanja javnosti, te su održane i javne rasprave na razini različitih sektora. Ono što je zajedničko svim komentarima sudionica i sudionka jest strah gospodarstvenika da će ograničenja koja nosi stroga zaštita područja, dovesti do uništavanja gospodarskog rasta. Najbrojnija vrsta zabrinutih gospodarstvenika su građevinske tvrtke i „projekt menađeri“ kojima je do sada područje Mure i Drave donosilo profit. Naime, za ovo je područje vrlo značajna i nadaleko poznata georaznolikost sedimenata: riječni šljunci, pijesci, eolski sedimenti – les, a kroz oči građevinaraca to su odlični i gotovo besplatni prirodni materijali koji nemaju konkurencije na nezasitnom građevinskom tržištu.

  Strah gospodarstvenika opravdan je samo u onom smjeru, ako se ne pridržavaju sadašnjih, što predpostavlja i budućih propisa o djelovanju unutar zaštićenih prostora. Kada bude saživjela odluka o Regionalnom parku Mura-Drava, vrijediti će općenita ograničenja za sve korisnike, a način obavljanja dopuštenih gospodarskih djelatnosti i korištenje prirodnih dobara utvrđivat će se uvjetima zaštite prirode. Tako će se uvesti reda u nekontroliranu eksploataciju šljunka i pijeska na Dravi, te uništavanje njenih obala i staništa vrijednih svojti. Novi propisi neće dopuštati mnogo toga, kao recimo, općinsku prenamjenu zemljišta koja nije sukladna dokumentima prostornog uređenja, pa nekontroliranu ili ilegalnu upotrebu sredstava za zaštitu bilja. Propise će morati primjenjivati svi: od Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda, do prehrambenih i poljoprivrednih pogona koji se nalaze unutar područja, kao i lovačka i ribičijska udruženja, koja će svoje slobodne aktivnosti morati usredotočiti na pojačanu zaštitu ekosustava.
  CIJELI TEKST...LINKhttp://www.alertonline.org/magazine/full.php?subaction=showfull&id=1259161553&archive=&start_from=&ucat=2&
  Opet se postavljaju ista pitanja!
  Po novom Zakonu od Hrvatskih voda na rijeci Dravi se od početka ove godine NESMIJE VADITI šljunak, na zaštičenom području se PUNO TOGA NESMIJE ali Općina pitomača i dalje radi po nekom svojem, privatnom zakonu. Zašto? Za koga? Da li ćemo svi mi profitirati od kršenja hrvatskih zakona ili samo lokalni pojedinci?
  Kao neki zaključak za kraj, mislim da je najava izgradnje "mosta za Križnicu" samo mazanje očiju od pravih problema koji nam se dešavaju pred nosom. Evil or Very Mad
  ivy1
  ivy1

  Broj postova : 27
  Join date : 09.02.2010

  Re: Most za Križnicu

  Postaj  ivy1 on pon oľu 01, 2010 11:06 am

  Za nas bi bilo bolje uložiti par milijuna u neku proizvodnju, a ne tu pričati ljudima o "Brooklyn bridge-u" pa na kraju svi shvatimo da se radilo o fantaziranju ili zavaravanju mještana da ispadne da se radi naveliko...
  podravec
  podravec

  Broj postova : 65
  Join date : 13.02.2010

  Re: Most za Križnicu

  Postaj  podravec on uto oľu 02, 2010 8:31 pm

  Slažem se ivy1 sa tobom! To je samo prodavanje magle za nas ljude.Ako ovaj stari most već
  desetljećima nije dobio uporabnu dozvolu kako bi tek ovaj koji je u planu!
  Sve mi to prije sliči na temu da se digne prašina oko mosta a zataškaju drugi problemi u Općini.
  Admin
  Admin
  Admin

  Broj postova : 30
  Join date : 24.05.2009

  Križnica postala prioritet?

  Postaj  Admin on sri oľu 03, 2010 10:28 pm

  IGH je nenadano izgubio dva velika posla mjerena u milijardama kuna u Crnoj Gori i Bugarskoj.
  To bi moglo značiti da famozni most za Križnicu postaje trenutno "NAJVEĆI GRAĐEVINSKI PODUHVAT" navedene firme Twisted Evil
  podravec
  podravec

  Broj postova : 65
  Join date : 13.02.2010

  Re: Most za Križnicu

  Postaj  podravec on pon oľu 08, 2010 11:01 pm

  Križnica je nekad bila pravo malo poljoprivredno selo. Nekolicina kučanstava podosta odvojena jedna od drugih, nešto kao salaši u Slavoniji.Cesta bez asfalta, nije čak ni dućana bilo! Da je ostalo tako, bio bi to danas pravi etno nacionalni park prirode.
  Sjećam se, kao djeca smo svake ljetne praznike išli u cimere ili repicu u nekadašnji PD "Borik".
  Ništa nam nije bilo teško,a za zarađeni đeparac svašta smo si mogli kupiti.Srce mi se stegne dok danas dođem u Zavod za zapošljavanje i preko puta vidim poluprazni lokal na kojem piše PD"Borik"Pitomača.Stol,vitrinica i nekoliko prašnjavih registratora-šta je ostalo od nekad velikog i uspješnog poduzeća koje je izgradio i godinama uspješno vodio naš dragi pokojni direktor Slavko Grudić.
  Devedesete godine kad je odlazio u mirovinu na oproštajnom govoru rekao je radnicima točno šta će se dogoditi sa HDZ-ovom politikom pretvorbe i privatizacije!
  Od tada je počela propast Borika, Gaja i Duhanprodukta, največih poduzeća u Pitomači!
  Ljudi su mislili nevalja socijalizam,kapitalizam će nam donjeti još bolji život, a sada vidimo šta nam je donio!
  avatar
  AntissA

  Broj postova : 12
  Join date : 15.02.2010

  Re: Most za Križnicu

  Postaj  AntissA on sri oľu 10, 2010 10:09 am

  E Podravec to su bila vremena, pa ak je Špera štel stati kod Ilije ili kod Fabe v podrum da si popije pivu z Đurom, Markom bosancom, pokojnim Bucom i ostalima z Borika, a i mi, 3-4 nas na jenu pivu + cigaretljin, ako ga nažicamo od Marka bosanca, zakon, ti bokca sem plakal dok me je poslal doma dok mi je rekel da sem mali za cimere, dobra stara vremena Sad Sad Sad.
  podravec
  podravec

  Broj postova : 65
  Join date : 13.02.2010

  Križnica

  Postaj  podravec on pon oľu 15, 2010 8:26 pm

  Ima još jedno pitanje u vezi Križnice.Znamo da je u našoj gruntovnici cijela Križnica vlasništvo Republike Hrvatske.Znamo i da je Križnica Proglašena Nacionalnim parkom, znamo i za R e v i t a l i z c i ju -što znači vraćanje u prvobitno stanje!
  Znamo i da Općina Pitomača do kraja 2011.godine mora riješiti sva zemljiša u vlasništvu Republike Hrvatske! Kako se u to uklapaju novosagrađene vikendice raznoraznih vlasnika i apartmani gosp.Stilinovića?
  Kako su uopće mogli i graditi ako nije riješeno pitanje vlasništva?
  Kako se u to uklapa izmjena Pitomačkog Prostornog plana u kojem je samo J a d i c a (jedan dio Križnice)građevinska zona?
  To je u stvari tisuću pitanja a tko će mi dati odgovor?
  avatar
  AntissA

  Broj postova : 12
  Join date : 15.02.2010

  Re: Most za Križnicu

  Postaj  AntissA on čet oľu 18, 2010 3:01 pm

  Ej a koga pitati, pa nepe revitalizaija dok se ne pokupuje zemlja koja se more kupiti, a koju budu probrani pokupovali.
  Admin
  Admin
  Admin

  Broj postova : 30
  Join date : 24.05.2009

  Stigao odgovor od župana i načelnika

  Postaj  Admin on čet oľu 25, 2010 7:21 pm

  Konačno je stigao pismeni odgovor na postavljeno vjećničko pitanje o Studiji revitalizacije Stare Drave kod Križnice koje su postavili naši viječnici na općinskom vijeću Općine Pitomača alien
  Pošto naš načelnik nije znao odgovor o tome da li je navedena Studija propala ili u kojem je stadiju, odgovor je poslao župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić.
  Tko će bolje znati o tome kaj se događa u Pitomači nego mladi župan iz Virovitice Twisted Evil ? Naša Općina nezna takve odgovore???
  Evo odgovora župana našem načelniku
  Poštovani načelniče,
  u svezi vijećničkog pitanja postavljenog na 8. sjednici Općinskog vijeća 2.veljače 2010.godine za projekt revitalizacije područja Križnice,mogu Vas informirati o sljedećem:

  -Projekt "Studija revitalizacije područja Križnice"financiran sredstvima EU iz programa Phare CBC je završen tijekom 2008.godine, o čemu je i bila završna konferencija projekta na Križnici 20. svibnja 2008.godine.

  -Studija je pokazala da je potrebno za revitalizaciju promatranog područja,izvršiti sljedeće radove:

  Izmuljenje,transport i odlaganje..............50.000.000,00 kn
  Postavljanje cijevi Drava-Stara Drava............325.000,00 kn
  Postavljanje cijevi stara Drava-Drava............230.000,00 kn
  Pjeskolov........................................200.000,00 kn
  Biljni uređaj..................................2.160.000,00 kn
  Uređenje kanala..................................420.000,00 kn
  Pregrada na Crnom jarku........................3.000.000,00 kn

  U uvjetima normalnog poslovanja cjelukupnog gospodarstva,gore navedene radove uz još ostatak troškova za npr. studiju utjecaja na okoliš i sl,moguće je provesti u razdoblju od 5-8 godina. Ekotoksiološko ispitivanje je pokazalo da na navedenom području ne postoji količina zagađivanja koja akutno utječe na ekološki sustav i on time nije ugrožen.
  Kako ovo područje pripada vodenim površinama o kojima skrbe Hrvatske vode, a u međuvremenu je proglašen i regionalni park Mura-Drava, što dodatno otežava daljnju provedbu projekta, jer je potrebno napraviti snimku stanja cjelokupnog područja Mure-Drave i svrsishodno i učinkovito provoditi zaštitu čitavog navedenog područja, ali uz jasne uvjete financiranja programa, što do sada nije definirano.
  Nadalje,istovremeno je u izradi Krovni turistički plan za cjelokupno područje Mure-Drave, tako da se nikakve pojedinačne turističke inicijative do donošenja ovog plana ne mogu poticati u navedenom području.
  Očekujemo sastanak s nadležnim u Hrvatskim vodama i Ministarstvu kulture, kako bi se ovaj projekt stavio u prioritet očuvanja rijeke Drave. Također ćemo, koliko nam to ovlasti budu dozvoljavale (područje nije u vlasništvu županije), nastojati prijaviti nastavak projekta na IPA natječaje za zaštitu okoliša.
  župan
  Tomislav Tolušić,dipl.iur.
  ivy1
  ivy1

  Broj postova : 27
  Join date : 09.02.2010

  Re: Most za Križnicu

  Postaj  ivy1 on čet tra 01, 2010 8:45 pm

  Odgovor na pitanje što je s projektom izgradnje mosta:
  "Županijska uprava za ceste Virovitičko-podravske županije preuzela je svu dokumentaciju vezani uz postojeći most, kako bi izradila projektnu dokumentaciju za izgradnju novog mosta, koji bi povezivao lokalnu cestu u nadležnosti Županijske uprave za ceste sa obje obale rijeke Drave." [b]
  podravec
  podravec

  Broj postova : 65
  Join date : 13.02.2010

  Re: Most za Križnicu

  Postaj  podravec on ned tra 04, 2010 1:02 pm

  Naš načelnik je samo piun,maskota ili marioneta vladajuće strukture koji više radi na tome da zataškuje mještanima šta se ustvari radi, isto kao i direktori Komunalnog i Plinkoma,jer bi inače brzo izletjeli sa svojuh d o b r o plaćenih radnih mjesta i raznoraznih privilegija!

  DA NEMA NAS KAO OPORBE KOJI STALNO NEŠTO ZAPITKUJEMO I TRAŽIMO ODGOVORE I DA NEMA OVOG BLOGA BILI BI BAŠ PRAVE OVCE KOJE NIŠTA NEZNAJU I SAMO BI SE ČUDILI NA VEĆ GOTOVIM STVARIMA!
  podravec
  podravec

  Broj postova : 65
  Join date : 13.02.2010

  Re: Most za Križnicu

  Postaj  podravec on čet tra 15, 2010 9:53 pm

  E,šta se tiče mosta za križnicu, ako sagrade te dvije hidroelektrane na Molvama, neće trebati ni most ni skela, nego ćemo lijepo pregazit pješke u gumenim čizmama!

  Sponsored content

  Re: Most za Križnicu

  Postaj  Sponsored content


   Sada je: uto sij 22, 2019 8:24 pm.