SDP Pitomača

Forum Socijaldemokratske partije Općine Pitomača http://sites.google.com/site/sdppitomaca/


  GRADNJA DVIJU HIDROELEKTRANA NA MOLVAMA

  Share
  podravec
  podravec

  Broj postova : 65
  Join date : 13.02.2010

  GRADNJA DVIJU HIDROELEKTRANA NA MOLVAMA

  Postaj  podravec on ned tra 11, 2010 9:48 pm

  Strašno!Ode naša Drava, ode naša Gabajeva Greda, ode naš Čingi Lingi!
  Da li je to gotova stvar ili se još može spriječiti?
  Admin
  Admin
  Admin

  Broj postova : 30
  Join date : 24.05.2009

  Otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske povodom novih hidroelektrana na Dravi

  Postaj  Admin on uto tra 13, 2010 9:15 pm

  Kako vlada Vlada? Jedan dan zaštiti cijelo područje rijeke Drave i Mure a drugi dan na zaštićenom području odluči sagraditi dvije hidroelektrane!!! Zaboravila je premijerka Jadranka Kosor daje ona i ministar kulture RH u mađarskom Barcsu, na zajedničkoj sjednici Vlada potpisali s mađarima zaštićeno područje naših rijeka.
  Još prije dvije godine, Mađari su kao pametniji u cijeloj toj ekološkoj priči , inicirali odustajanje od još jedne Hrvatske hidroelektrane, one u Novom Virju. A hrvatski ekolozi koliko god pokušavali, ne mogu se boriti protiv balkanskih stavova vladajuće garniture kojoj je samo profit na pameti. Da barem naša Vlada zna kako zaraditi novac!? Ali nezna!
  Primitivizam Vlade RH pokazuje se ne samo u najavi devastacije preljepih rijeka i naše prirode nego i u svim drugim aspektima koje se nas osobno tiču.
  Zabranili su pušenje a onaj debeli puši kao car na sastanku!
  Kradu naše teško zarađene novce putam kriznog poreza-harača!
  Upropastili su gospodarstvo,...previše bi bilo tema za nabrajat dalje. Vratimo se mi uništavanju prirode.
  Pitomača ima Dravu, Križnicu, zaštićeni Rezervat biosfere i prekrasni krajolik očuvane ljepote. I što lokalni vladari rade po tom pitanju?
  ISKORIŠTAVAJU ZA SVOJE POTREBE!
  Eksploatiraju šljunak u tolikom broju da je trenutno na pitomačkoj Dravi brdo šljunka veliko kao Bilogora. Da li se tko zapitao jel je to po zakonu ili je možda ZABRANJENO ISKAPANJE ŠLJUNKA na rijeci Dravi?
  Prekrasni križnički očuvani krajolik je narušen DIVLJOM GRADNJOM koja i dalje traje. Gdje si ministrice graditeljstva Dropuličko???
  Što je vrhunac općinske pameti po pitanju zaštičenog područje i Revitalizacije Stare Drave u Križnici? Revitalizaciju ćemo ZABORAVITI ali ćemo SAGRADITI betonski most do Križnice. Pametna logika! Ako je već zaštićeno područje Križnice zbog toga jer je očuvano radi svoje izolacije, idemo onda dopeljat automobile da nam se auspuh malo nadiše friškog zraka!??? Šljunka imamo koliko ti srce želi pa će nam most biti veći nego Pelješki!
  Haloooo,inspektori, navratite malo do nas jer naši općinari NEZNAJU ČITATI HRVATSKE ZAKONE!
  I sada uspješno dolazimo do zaključka da su nam u našoj prekrasnoj prirodi potrebne hidroelektrane na Dravi. Rijeku ćemo izravnati (ionako je sva grbava) , napravit ćemo umjetna jezera i zaposlit tri čovjeka da radi na postrojenju. Općinski načelnik Molvi (HDZ-ovac) pucat će od sreće jer je njegovom dalekovidnošću smanjio nezaposlenost u svojem selu. Izjavio je da "jedva čeka " izgradnju hidroelektrana. Hrvatska Vlada tim planovima za gradnju desetak hidroelektrana možda jednostavno želi pripremiti svoje pučanstvo za neke druge stvari. Mnogi vjeruju da tim "odlukama" ustvari žele najaviti nešto puno gorje od hidroelektrana - IZGRADNJU NUKLEARKE!!! Plan im je uplašiti i dići na noge svoje ovce (nas) da spriječimo izgradnju i narušavanje prirode tim hidroelektranama pa će nas dovesti pred gotov čin s izgradnjom nuklearke. Ako nećete jedno ZLO, evo vam drugo!

  Ovih dana mladi hrvatski biolog Goran Šafarek, jedan od najcjenjenijih naših prirodnjaka , napisao je Vladi RH otvoreno pismo u vezi tog poduhvata izgradnje hidroelektrana. Evo pisma u cijelosti!

  Otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske povodom novih hidroelektrana na Dravi

  Prošli tjedan je Vlada Republike Hrvatske pod hitnim postupkom najavila izgradnju novih energetskih postrojenja, među njima i nove hidroelektrane na Dravi. Na žalost, Vlada je podlegla građevinskom i energetskom lobiju bez obzira na sve druge postojeće struke, a kamoli građane.
  Udruga za istraživanje i popularizaciju znanosti - Baobab

  Da HEP zaista želi više struje, već bi davno obnovio energetsku mrežu i smanjio gubitke daleko iznad europskog prosjeka, no to im nije isplativo. Isplativa je gradnja i okretanje stotina milijuna kuna pa se pod izlikom ekonomske krize sada guraju propali projekti. Podsjetimo, stanovništvo Podravine reklo je odlučno NE hidroelektrani Novo Virje jer je uvidjelo da im je očuvana rijeka važnija od svih megavata struje. Da li je HEP servis građana ili profitabilna kompanija kojoj nije stalo do uštede energije, nego samo do prodaje što više struje građanima i tako zarađuje?

  Svi smo mi svjesni da naš život ne bi funkcionirao bez električne energije, ali HEP upravo koristi tu ovisnost da bi gurao megalomanske projekte na trošak i građana i države. Ovdje ne govorimo samo o troškovima investicije već troškovima koji nastaju potpunim poremećajem sustava rijeke i cijelog sliva. Svjetska komisija o branama (osnovana od strane Svjetske banke) jasno je pokazala sve „skrivene“ troškove brana koje u konačnici značajno premašuju njenu jednu jedinu korist - proizvedenu struju. http://www.unep.org/DAMS/WCD/ S druge strane, istinski alternativni izvori energije poput sunca ili vjetra nikako da u Hrvatskoj puste korijenje.

  Znanost je jednoznačno pokazala svu štetnost regulacija rijeka, a posebno hidrocentrala kada se uzme cijela slika i svi troškovi, a ne samo jedan segment kao što je proizvodnja struje. Od gradnji hidrocentrala zarađuju samo HEP i građevinske kompanije, a plaćaju građani Hrvatske. Kada se uzmu svi troškovi (dakle i skriveni), hidrocentrala za građane dugoročno postaje trošak. Neke su posljedice odmah uočljive poput devastacije okoliša rijeke, poremećaja podzemnih voda pa sve do neslućenih troškova narušavanjem ravnoteže koji se s vremenom ispoljavaju. Jedni od primjera su sušenje šuma, potpuni poremećaj podzemnih voda, a neumitno će svaki segment društva osjetiti konkretne troškove, uključujući i zdravlje. Znanost tek treba utvrditi još brojne posljedice. To će naravno platiti sami građani ili lokalne vlasti, dok će nam HEP samo isporučivati račune za struju.

  HEP manipulira javnost da su hidrocentrale zeleni izvori energije, da će se razvijati turizam, povećati zaposlenost. Ogromna HE Donja Dubrava ima svega nekoliko zaposlenih, a namjerava se automatski upravljati njom u skoroj budućnosti, bez ljudi na terenu.

  Vlada hitnim postupkom ignorira zakon o zaštiti prirode, pokazujući zapravo kako nema pravne države od samog vrha. Također pokazuje kako krupni kapital treba gaziti sve pred sobom bez obzira na ljude koji ondje žive; priča o golfu se ponavlja. Rijeka Drava zaštićena je kao regionalni park, ekološka mreža te budući rezervat biosfere koji je potpisala sama premijerka. Više od toga, Drava je naša neizmjerna prirodna baština kakve nema u cijeloj Europi!

  Europska Unija je prepoznala rijeke, ne samo kao dio zdravog okoliša, nego i kao ekonomski izrazito važne. Daje im se prostora, primjerice u Danskoj i Nizozemskoj se pod vrlo visoku cijenu obnavljaju rijeke u preko 200 projekata. Nemojte dopustiti da Hrvatska, zemlja predivne prirode i kulturne baštine, zemlja turizma i zdravog života postane „ružna betonjara“.

  Predlažemo da se u hitnom postupku u cijelosti analizira projekt izgradnje hidrocentrala, poštujući sve ostale struke, gledajući na budućnost Hrvatske koja bi trebala razvijati zdrav život, održivi turizam, znanost i visoke tehnologije!

  Dipl. ing. Goran Šafarek,
  Dr. sci. Olga Jovanović
  Udruga Baobab

   Sada je: uto sij 22, 2019 7:34 pm.