SDP Pitomača

Forum Socijaldemokratske partije Općine Pitomača http://sites.google.com/site/sdppitomaca/


  ZAŠTITIMO DRAVSKI SPRUD

  Share
  podravec
  podravec

  Broj postova : 65
  Join date : 13.02.2010

  ZAŠTITIMO DRAVSKI SPRUD

  Postaj  podravec on uto pro 28, 2010 12:17 am

  U zaštićenom krajobrazu Jelkuš,nalazi se dravski sprud-jedan od posljednjih sprudova u općini Pitomača. Izuzetno je vrijedno stanište nekoliko vrsta ptica, riba, vreteneca,gljiva i vidre.
  Naša općina u suradnji sa Hrvatskim vodama želi uništiti taj sprud!!!!
  Postavlja se pitanje ZAŠTO?
  Regulacija rijeke Drave radi prevencije od poplava - SMIJEŠNO!
  Pravi je odgovor -ŠLJUNAK! To su milijuni kuna koji leže u tom sprudu. Ali,ti milijuni kuna neće ići u korist naše općine, nego u korist lokalnog poduzeća koji već godinama vadi šljunak na Šašnatom Polju i enormno se bogati, jer samo mizeriju od 2% "prikazane" količine plaća općini!
  Vlasnik tog poduzeća kaže da njegovi brodovi na Dravi godinama stoje i da ne vade šljunak.
  Otkud je onda izniklo ono brdo šljunka veliko ko planina!??? Do nedavno se Dravska ulica tresla od kamiona koji su vozili šljunak (čak i nedjeljom)!
  Sad bi Hrvatske vode sa našim novcima(koji uplaćujemo u obliku SLIVNIH VODA)uništile taj sprud da bi se određeni pojedinci još više obogatili, a naša Općina biva upropaštena!

  SPRIJEČIMO TO, LJUDI!!!
  Admin
  Admin
  Admin

  Broj postova : 30
  Join date : 24.05.2009

  SOS-Save Our Sprud

  Postaj  Admin on pet pro 31, 2010 8:22 am

  Ovdje se može pronaći brdo materijala o čemu se tu radi!U rubrici"rasprave" nalaze se svi dokumenti za taj "zahvat" uništavanja za kojeg je napravila studiju firma Hrvatske vode.
  U ovo današnje doba političkog previranja i sigurne propasti vladajuće garniture, lokalni močnici trude se što brže jamiti što više novaca jer im prijeti siguran kraj. Zato se uništava naša društvena imovina i zaštićeno područje!
  Ako ćemo sve to mirno gledati i nećemo reagirati, uz uništenu državu, oni će nam ostaviti i spaljenu zemlju, devastirani krajolik naše Pitomače i Podravine Sad!!!!
  https://www.facebook.com/pages/SOS-Save-Our-Sprud/166676830019430
  Nemojmo to dozvoliti!
  Admin
  Admin
  Admin

  Broj postova : 30
  Join date : 24.05.2009

  Rijeka Drava je naše najveće blago!

  Postaj  Admin on pet sij 07, 2011 10:22 pm

  Sukladno politici SDP-a o Zaštiti okoliša i učinkovitom provođenju zakona o zaštiti i gospodarenju vodama te pozicioniranju Hrvatske kao svjetski vodni brand,općinska organizacija SDP-a Pitomača donosi sljedeće priopćenje:
  SDP Pitomača: rijeka Drava je naše najveće blago!

  Činjenica je da je rijeka Drava posljednja očuvana nizinska rijeka u Europi, ona je ogromno hrvatsko blago! Ovo su jedinstvena područja u Europi, izuzetan turistički potencijal, potencijal ekološke poljoprivrede i ostalih djelatnosti održivog razvoja.
  Drava, kao značajna „institucija“ u našem kraju zauzima važno mjesto, kulturno, gospodarski i povijesno. Tisuće pjesama eminentnih autora posvećeno je upravo tom, prirodnom fenomenu koji je neizostavan dio, čak što više perjanica u planiranju turističkih zajednica koje su u mjestima u okruženju rijeke.
  U situaciji smo da ne moramo, u nedostatku prirodnih resursa, raditi umjetna skijališta na plus 40 stupnjeva, kao Arapi, da ne moramo naftom ( koju nemamo ) kupovati vodu i izmišljati neke slične, kontroverzne zahvate kako bismo privukli turiste. A imamo što ponuditi. Imamo rijeku Dravu ( ona nas prečesto baš i ne!! ) i treba nastojati u interesu generacija koje dolaze da kao takva, nedirnuta i ostane.
  Nasreću, potencijal rijeke Drave kao značajnog vodnog područja prepoznala je Republika Hrvatska te je u najnovijem Zakonu o vodama( Narodne novine-Zakon o vodama ) zaštitila njezine vode te definirala korištenje voda. Voda nije komercijalni proizvod kao neki drugi proizvodi, nego je naslijeđe koje treba čuvati, štititi i mudro i racionalno koristiti. Vode su opće dobro i imaju osobitu zaštitu Republike Hrvatske.
  Ne želimo, ovom prilikom, ulaziti u detalje problema koji ovih dana puni stranice pisanih i elektronskih medija niti da li su u pravu Hrvatske vode ( i zainteresirani izvođači ), koje zahvat uklanjanja Dravskog spruda na Jelkušu opravdavaju, ili Ured za zaštitu okoliša Koprivničko-križevačke županije i Udruga za promicanje znanosti Baobab koji taj zahvat osuđuju i tvrde da će doći do devastacije tog prirodnog staništa brojnih rijetkih biljnih i životinjskih vrsta. A svi oni, vjerojatno, vode računa o povijesnom značaju rijeke Drave.
  Međutim možemo sugerirati, da je novi Zakon o vodama jasno definirao da je zabranjena eksploatacija šljunka i pijeska u području značajnom za održavanje vodnog režima, kako iz neobnovljivih, tako i obnovljivih ležišta te pod kojim je strogim uvjetima to iznimno dozvoljeno.

  Nadalje, Zakon o vodama definira i zabranu utjecaja na tok i korištenje voda, postupak kuda s šljunkom i pijeskom izvađenim tijekom radova na vodama i vodnom dobru , tko provodi očevidnik vađenja te koje državne inspekcije su nadležne za utvrđivanje tih zahvata na vodnim dobrima.

  Pravna osnova za zaštitu rijeke Drave postoji, Državni zavod za zaštitu prirode zaštitio je područje Jelkuša i Križnice kao Značajni krajobraz, Jelkuš je zaštićen osim po Zakonu o zaštiti prirode RH i po EU direktivama o pticama i staništima te se od 2008. nalazi u obuhvatu regionalnog parka „Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav“ (preventivna zaštita).

  Hrvatski Sabor je novi Zakon o vodama proglasio da stupa na snagu 1. siječnja 2010., znači, prije godinu dana, a iskreno se nadamo da će pravna država i njezine odluke biti prihvaćene i u našem Podravskom kraju jer ulog je veliki – ulog je rijeka Drava, rijeka i njezine vode koju nismo kupili već dobili u naslijeđe i na čuvanje.

  Općinska organizacija SDP-a Pitomača

  Sponsored content

  Re: ZAŠTITIMO DRAVSKI SPRUD

  Postaj  Sponsored content


   Sada je: uto sij 22, 2019 8:24 pm.